Nieuws

Mooiwaartscafé #6 29 maart Vlaardingen

beauty, brains & beer met Mooiwaarts, Dorp, Stad & Land, Vlaardingen, Zuid-Holland

RUIMTELIJKE KWALITEIT, STIP AAN DE HORIZON

14.30 – 17.30 uur – Deltahotel Vlaardingen
Excursie Rivierzone Vlaardingen (per boot) vanaf 13.30 uur

beauty, brains & beer met Mooiwaarts, Dorp, Stad & Land, Vlaardingen, Zuid-Holland

Moderator: Michiel Hulshof

Openingswoord: Hans Versluijs (wethouder gemeente Vlaardingen)
Column: Harm Veenenbos (provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit Zuid Holland) Film: Serge Calon Powerinterviews met:
– Desiree Eggink (stedenbouwkundige bureau Rijnboutt)
– Arie Deelen (plv. directeur DCMR)
– Kees Rouw (cultuurhistorisch architect)
– Gerben van Dijk (voorzitter Herbestemmingsteam)
– Ton Jansen (directeur Dorp, Stad en Land)

In het Mooiwaartscafé praten we over de vraag hoe de beste ruimtelijke kwaliteit in Nederland van nu en later tot stand komt. Het café trekt door het land. Het zesde café is in Vlaardingen, midden in de Rijnmond. Een drukte van belang: hoge bevolkingsdichtheid, veel industrie, grote milieuvraagstukken en belangrijke erfgoedwaarden. Die functies lijken elkaar steeds in de weg te zitten. De industrie mag de gezondheid niet bedreigen, kwaliteitsbehoud mag de economische ontwikkeling niet blokkeren. Kan het slimmer? Kunnen we afstappen van de defensieve, beschermende houding, en elke investering zien als een kwaliteitsimpuls? Wie heeft nog de regie, en hoe spelen bewoners een rol in deze wereld van experts?

Tijdens het café o.a. een interview met wethouder Hans Versluijs, een gesproken column van Harm Veenenbos, een korte film met hierin Martijn Oosterhuis (adviseur omgevingskwaliteit Dorp, Stad en Land) en powerinterviews door Michiel Hulshof. Ook is het mogelijk om door een VR-bril van bureau Rijnboutt te kijken naar de ontwikkelingen van de Rivierzone.

Voorafgaand aan het café wordt ook een rondleiding georganiseerd. deze start om 13.30 uur en 14.00 uur bij het Deltahotel.

Deze excursie biedt een snelle blik op de Rivierzone. Met watertaxi’s kun je vanaf de Nieuwe Waterweg het (toekomstige) havenfront van Vlaardingen bewonderen en in de havens de cultuurhistorie en bedrijvigheid bekijken. De sluis, de pakhuizen, de kades, de fabrieken zijn voor een groot deel te zien en te beleven, hoewel een deel aan een grondige opknapbeurt toe is. Er wordt hard gewerkt aan de stedenbouwkundige transformatie en het ontwikkelen van aantrekkelijk woongebieden in de Rivierzone.

Graag aanmelden voor de excursie van 13.30 of 14.00 uur in verband met de capaciteit.

Aanmelden voor het café (dat om 14.30 start): hoeft niet, maar is wel verstandig als u verzekerd wilt zijn van een plek! Vol is vol.

Klik hier om aan te melden.

Let op: aanmelden voor de excursie van 13.30 of 14.00 uur is wel nodig in verband met de capaciteit van de watertaxi’s.